e-Turizam.com
Srbija i turizam tokom pandemije korona virusa

Da li turizam u Srbiji gubi bitku zbog pandemije korona virusa ?

April mjesec najgoriji u povijesti sektora turizma u Srbiji 

April 2020 godine bio je jedan od najgorih mjeseci za industriju turizma  u Republici Srbiji. Po podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku Srbiju je u aprilu ove godine posjetilo 98% manje turista u poređenju sa aprilom 2019 godine, dok je broj noćenja manji za 95%. Tako da je turistička industrija u Republici Srbiji jedna od privredna grana koja trpi velike gubitke tokom ove pandemije koju je izazvao korona virus.  Trenutno dok se popušta sa mjerama ograničavanje kretanja između zemalja teško je procijeniti gubitke koji su izazvani i koliko će trebati vremena za oporavak sektora turizma, jer još uvijek ne znamo koliko dugo će se Srbija i svijet boriti sa COVID-19.

“U ovom trenutku je veoma teško davati bilo kakve prognoze i analize  o gubicima u sektoru turizma u Republici Srbiji, jer nije poznato do kada će virus trajati, a samim tim ni kada možemo očekivati ponovno pokretanja turističke privrede u punom kapacitetu, rekao je za medije Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine  i telekomunikacija u Vladi Rebulike Srbije.

“Prema informacijama koje dobijamo od djelatnika iz sektora turizma je da su sva putovanja stranih gostiju u R.Srbiju otkazana do jula meseca, i tako da možemo veoma okvirno govoriti o šteti prvoj polovini 2020 godine” kaže  Ljajić i dodaje da je turizam grana privrede koja će pretrpeti najveću štetu.

Šteta u sektoru turizma oko 300 miliona eura

“U pogledu priliva sredstava u sektoru turizma šteta se procenjuju u iznosu oko 300 miliona eura u prvoj polovini 2020 godine, uzimajući u  obzir ogroman rast turističkog prometa u januaru i februaru 2020 godine, koji je bio pokazatelj da ćemo imati  jednu od najboljih godina u turizmu”, izjavio je Ljajić za medije.

2020 godina bila bi jedna od  najboljih godina od 1989. godine, da je nastavljen rast ukupnih dolazaka od 21 %, a procenat rasta noćenja od 22 % kao u prva dva mjeseca tj. tokom prva dva mjeseca ove godine u Srbiji boravilo 453.728 turista, te da je ostvareno ukupno 1.419.313 noćenja, pri čemu su, kada se analiziraju  dolasci i noćenja, najveći broj ostvarili domaći turisti. Najveći broj noćenja kada je se radi o stranim turistima, ostvarili su turisti iz Rumunije, potom oni iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rusije i Sjeverne Makedonije.

Očito je da će Turistička organizacija Srbije, morati da pokrene veće  promotivne-marketinške aktivnosti usmjerene prije svega prema regionu, dijaspori, ali i ka stranim turističkim tržištima kao i  domaćim turistima kako bi podstakli za  više putovali unutar svoje zemlje.

15.marta 2020 godine Vlada R.Srbije je proglasila izvanredno stanje zbog pandemije korona virusa, Srbija je tako zatvorila svoje granice za saobraćaj, ukinuvši i međunarodne putničke letove, što su učinile i druge zemlje u svijetu.

Očito je da će Turistička organizacija Srbije, morati da pokrene veće  promotivne-marketinške aktivnosti usmjerene prije svega prema regionu, dijaspori, ali i ka stranim turističkim tržištima kao i  domaćim turistima kako bi ih podstakli da više putuju unutar svoje zemlje.

 

Vaučer, spas za turizam

Jedna od mjera kojom Vlada Republike Srbije je sredinom marta najavila da pokušava da sanira gubitke u sektoru turizma tokom pandemije korona virusa jeste i podjela dodatnih 60.000 vaučera, čime bi brojka od 100 000 koja je podijeljena prošle godine porasla na 160.000 vaučera građanima Srbije. Vaučere u sektoru turizma Vlada dijeli već šestu godinu uzastopno, kako bi istovremeno podržala domaći turizam i omogućila nezaposlenima, umirovljenicima i grupama sa nižim primanjima popust za odmor na teritoriji Republike Srbije u domaćim smeštajnim kapacitetima.

Plan za 2020 godinu ministarstva turizma bio je da će ove godine Republika Srbija imati četiri miliona gostiju; dva miliona domaćih i dva miliona stranih turista, 10.600.000 ostvarenih noćenja i da ćemo ostvariti devizni priliv od milijardu i po evra”, kazao je on, ali je već tada predočio da u slučaju da kriza potraje duže od 15 do 20 dana, Srbija u sektoru turizma neće ostvariti cilj koji je zacrtala, pa će planovi turističke sezone morati da budu revidirani.

A samo tri mjeseca ranije, kada još niko nije mogao predvijdjeti razmjere nadolazeće pandemije korona virusa, turistički pokazatelji bili su više nego povoljni.

Srbija je u 2019 godini imala  3,6 miliona turista, od čega su gotov 50% bili strani turisti.

Zvaničnim podaci pokazuju da je  industrija turizma u Republici Srbiji u 2019. imala rast od oko 8 %, a ostvareni priliv u industriji turizma iznosio je 1,4 milijarde eura.

Foto:  Stevan Aksentijevic, Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.