e-Turizam.com

Aerodrom Tuzla: Za 10 dana nova linija, od marta naredne godine još pet

Od 30. oktobra ove godine, putnici će moći letjeti i u London. Bit će to deseta destinacija do koje se može stići sa tuzlanskog aerodroma.

Tu se proširenje kapaciteta i uvođenje novih linija ne završava. U martu iduće godine u tuzlansku bazu se dovozi i novi avion, a planirano je i otvaranje 36 novih radnih mjesta, kao i povećanje saobraćaja za trenutne destinacije.

Ovime će se sa Aerodroma Tuzla omogućiti letovi do još šest evropskih destinacija, najavljeno je ranije iz Wizz Aira.

Od kraja oktobra ove godine, putnici će tako iz Tuzle moći letjeti ka Londonu (Luton), a od marta 2017. u Bratislavu, Keln, Fridrihshafen, Nirnberg i Vaksjo.

U prvih devet mjeseci ove godine kroz ovaj aerodrom je prošlo 231.000 putnika. Planom rada očekuje se rekordan broj putnika do kraja godine, između 305 do 308 hiljada, potvrdio je to ranije i Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Potpisivanjem ugovora sa Wizz Air-om za baziranje još jednog aviona krajem marta 2017. godine smanjeni su kapaciteti terminalne zgrade aerodroma, tako da je u toku izrada idejnog rješenja za njenu rekonstrukciju i proširenje.

Plan je da se projektuje i izgradi zgrada koja nesmetano može obavljati servis putnika i prtljaga za oko 700 do 800 hiljada putnika na nivou godine. Ovime će se moći opslužiti dva aviona u jednom satu.

Za ovu investiciju aerodrom će kroz kreditna sredstva obezbijediti pedeset posto novca, a za preostali iznos biće potrebna pomoć federalne i kantonalne Vlade.

Izvor: e-turizam.com, Bportal.ba

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.