e-Turizam.com

Evo kako o nama pišu stranci: Magična privlačnost Bosne i Hercegovine

“Posljednje stoljeće u bh. historiji je bilo burno, ali prošlo je više od 20 godina od početka rata na Balkanu, višestranog sukoba koji je nastao nakon raspada bivše Republike Jugoslavije. Srećom, vremena se mijenjaju”, piše Anthony Cooper za Telegraph.

“Stabilnost je vraćena i zemlja je sigurna sada, a kroz predivna mjesta ponovo je otkrivana od strane posjetilaca.

Za putnike koje žele izbjeći horde, Bosna i Hercegovina ima lijepe i privlačne destinacije i izvan obnovljenih gradova – Sarajeva i Mostara.

Ustvari, Bosna i Hercegovina brzo raste ka jednoj od najpoželjnijih evropskih destinacija zahvaljujući nepristupačnim vrhovima, brzim rijekama, gustim šumama i prostranom okolinom.

Od 2012. godine, zemlja je već smještena u top 10 avanturističkih destinacija magazina National Geographica.

Nacionalni park Sutjeska dom je najvisočijeg vrha u zemlji – Maglića na visini od 2,386m (7,828 stopa).

Prije nekoliko godina, penjači su shvatili da Bosna nudi svježe i zahtjevne izazove. Prenj, nazvan bosanskim Himalajima, netaknuti je alpski dragulj sa preko 11 vrhova od 2.000 metara. Jedan od njih, Vjetreno brdo, prvi put je osvojen 2003. godine.


Planinski biciklizam

Avanturisti, zemlja brzo postaje top avanturistička destinacija sa Čvrsnicom, 40 kilometara sjeverno udaljena od Mostara, ima nekoliko platoa i više od 10 vrhova preko 2,000m, a najveći je Plcono sa 2,228mi stijena od 1,300m visine.

Penjači će biti oduševljeni sa kvalitetama stijene i izborom od preko 80 ruta na Drežnicu neretvanskom kanjonu, 20 milja sjeverno od Mostara.

Kanjon Tijesno obiluje nepoznatim i uglavnom neimenovanim oblicima, a u augustu će se ovdje održati drugi festival penjanja.

Ako vam ovi vrhovi nisu dovoljno visoki, uvijek možete imati bolji pogled tako što ćete otići na paragliding sa Visočice iznad kanjona Rakitnice – gornje pritoke rijeke Neretve i jednog od najdubljih kanjona u Evropi.

Ljubitelji planinskog biciklizma također otkrivaju užitke u Bosni. Via Dinarica nudi neke odlične ture, ali Prenj je pogodan za MTBers sa velikim brojem ruta.

Daleko od gužve, postoji još mnogo destinacija na velikim rijekama, poput Une i Neretve, koje pružaju odlične usluge kajakarenja i raftinga.

Una, izvire ispod planine Strazbenice i plovi 210 kilometara uz hrvatsku granicu, kroz hrapave krajolike i guste šume, glavna je pritoka Save. Njene smaragdne vode pretvaraju se u nekim dijelovima u velike brzake. Tradicionalna Unska regata okupi više od 500 učesnika i više od hiljadu gledalaca svake godine iz cijele Evrope, pa čak i SAD-a, prenosi Radiosarajevo.ba.

Neretva izvire ispod Dinarskih planina i plovi 240km ispod famoznog Starog mosta u Mostaru do Jadranskog mora u Hrvatskoj, bivajući najdužom rijekom u regiji. Kanjoni između Glavatičeva i Konjica nude neke veoma izazovne vode.

Za sve koji su u potrazi za novim uzbuđenjem, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sljedeća destinacija na avanturističkoj karti”, piše Cooper.

Bjelašnica je glavni skijaški obrt, samo sat vremena udaljen od Sarajeva, i sa savršenim stazama za spuštanje.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.