e-Turizam.com

Upoznajte ovogodišnje evropske prijestolnice kulture: Aarhus i Pafos

Aarhus u Danskoj i Pafos na Kipru su evropske prijestolnice kulture za ovu godinu. Inicijativa prijestolnica kulture ima za cilj da ukaže na bogatstvo kulturne raznolikosti u Evropi i zajedničku istoriju i baštinu. Inicijativa je uspostavljena 1985. godine i od tada su 54 grada širom Evrope imala čast da budu predstavljeni kao evropska prijestonica kulture. Upoznajmo ovogodišnje prijestonice.

 

Aarhus

 

Aarhus u  Danskoj je drugi po veličini grad s populacijom od 331.558 stanovnika. Osnovan kao naselje Vikinga u VIII vijeku, to je istovremeno i najstariji i najmlađi grad u zemlji budući da studenti čine 13% njegove populacije. Popularne atrakcije u Aarhus su Aros muzej umjetnosti, Stari grad, koji je muzej na otvorenom, i Moesgaard muzej, s velikom arheološkom zbirkom. Grad je takođe poznat po svojoj muzičkoj istoriji. Kao svoje ograničenje kao kulturna prijstonica, Aarhus je izabrao temu „promišljanje“ koja bi uz pomoć umjetnosti i kulture trebalo da doprinose razmišljanju o izazovima sutrašnjice. Cilj je podsticanje održivog razvoja.

 

Danski član stranke Zelenih / EFA Margrete Auken i dalje se rado sjeća grada u kojem je živjela kao dijete: “Krštena sam u Aarhus Katedrali u februaru 1945. godine. To je bila zadnja faza Drugog svjetskog rata. Zabava nakon toga je održana u bolnici Marselisborg jer su moji roditelji, koji su bili doktori, živjeli tamo. Naravno, bilo je nemoguće naći  dobro vino u tom trenutku, ali priča se da je to i dalje bila dobra zabava“.

 

„Iako se moja porodica preselila u Kopenhagen kad sam imala godinu i po, i dalje se osjećam snažnu povezanost s gradom i posebno s katedralom u Aarhusu. Priče o Drugom svjetskom ratu i pokretu otpora imale su veliku ulogu u mom djetinjstvu i odrastanju kao i mojoj mašti i kasnijem životu“.

 

Pafos

 

Pafos na Kipru je tokom helenskog i rimskog perioda bio glavni grad. Danas, grad broji 88,266 stanovnika i ima bogato istorijsko nasleđe s mnogim lokacijama kulturne baštine.

 

Koncept grada za ovu godinu je „Fabrika na otvorenom“, kao sjećanje na tradiciju dugu više hiljada godina, kada je kultura provođena na otvorenom. Pored toga, geografska blizina grada Bliskom istoku, kao i evropskom kopnu, postavlja Pafos u odličnu poziciji da djeluje kao poveznica kulturne razmjene.

 

Član Kiparske stranske GUE/NGL Takis Hadjigeorgiou hvali gradsku slavnu prošlost:  “Pafos je više nego samo još jedan grad. Njegova istorija seže unazad četiri hiljade godina i to je bio glavni grad Kipra u helenističko i rimsko doba. Njegova duga istorija kombinovana s multikulturalnom otvorenošću ovog vrhunskog turističkog odredišta daje poseban sjaj. Pafos dvorac, i teatar, grobnice kraljeva i poznati mozaici su dio grada kao prijestolnice kulture za 2017. godinu. To nije slučajnost i čast je i za Kipar i za Evropu su lokaliteti Novi Pafos i Palepafos  uvršteni na UNESCO listu svjetske baštine.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.