e-Turizam.com
European Tourism Indicators System, ETIS

EVROPSKI SISTEM POKAZATELJA ZA TURIZAM (EUROPEAN TOURISM INDICATORS SYSTEM, ETIS)

U skladu s turističkom strategijom Evropske unije, prema kojoj Evropa mora zadržati položaj vodećeg svjetskog turističkog odredišta, turizam se suočava s potrebom jačanja i unapređenja održivog razvoja, u cilju osiguranja dugoročne konkurentnosti sektora.

 

Evropska komisija je stoga, 2013. godine, pokrenula „Evropski sistem pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima“ (European Tourism Indicators System, ETIS). Cilj Evropskog sistema pokazatelja za turizam je doprinijeti unapređenju održivog upravljanja odredištima na način da se dionicima u turizmu osigura jednostavan i koristan komplet alata. Sistem će pomoći dionicima u mjerenju i praćenju upravljanja procesima održivosti i omogućiti im da razmjenjuju i uspoređuju ostvareni napredak i rezultate u budućnosti. Sistem je namijenjen svim vrstama turističkih odredišta i osmišljen je kao proces kojim se upravlja na lokalnoj razini. Osim kompleta alata, sistem se sastoji i od niza pokazatelja i skupa podataka te može biti korisno sredstvo za praćenje rezultata koje ostvaruje odredište i za donošenje boljih upravljačkih odluka.

 

 

Evropski sistem pokazatelja za turizam je trenutno u procesu testiranja. Sistem je prošao kroz dva pilotska stupnja testiranja u kojima sudjeluje preko 200 evropskih odredišta. Prvo pilot testiranje sistema provođeno je od 15. jula 2013. godine do 15. aprila 2014. godine. Drugi stepen testiranja sistema provođen je od 16. aprila 2014. godine do 31. januara 2015. godine.

Više na: http://ec.europa.eu/growth/sectors/tourism/offer/sustainable/indicators/index_en.htm

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.