e-Turizam.com
e-Turizam.com

Turistički radnici i građevinari zajedno protiv recesije

U srijedu 30. marta u sarajevskoj Skenderiji bit će otvorena tradicionalna manifestacije Dani turizma,a u okviru nje i 35. Međunarodni sajam turizma i turističke berze, te 1. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme i cateringa. Izlagači i učesnici sajma iz petnaest zemalja predstavit će svoju ponudu i kvalitetu turističkih proizvoda.

Istovremeno sa ovim događajem u Skrenderiji će biti otvoren Sajam Gradnja i obnova, koji će biti praćen izuzetno aktualnom temom Dani energetike Sarajevo. Ovo je kazano na danas održanoj press konferenciji u Sarajevu, na kojoj je novinarima predstavljen koncept kojim turistički radnici i građevinari u Bosni i Hercegovini pokušavaju prevazići tešku ekonomsku krizu.

Prema riječima Suada Džinde, direktora centra Skenderija, nešto manji odaziv izlagača je na Sajmu Gradnja i obnova: – To je i logično jer je sudjelovanje građevinara na ovom sajmu direktno uslovljeno investicijama u ovaj sektor. Svi znamo da su ove godine smanjene investicije u Bosnu i Hercegovinu i cijeli Region, tako da se i očekivalo manje izlagača na ovom Sajmu, ali će Sajam turizma ove godine svojim kvalitetom pokazati da je zapravo turizam grana naših mogućnosti, koja može doprinijeti razvoju drugih privrednih grana i društva općenito – kazao je direktor Džindo. Sajamske aktivnosti najbolji su način da se prevlada teška ekonomska kriza.

Eldin Husarić, prvi čovjek Sajma Gradnja i obnova, istakao je da je to upravo moto poslovnih ljudi koji će izlagati u sarajevskoj Skenderiji: – Na tom temelju smo osmislili i Dane energetike Sarajevo, na kojima planiramo usmjeriti pažnju na energetsku učinkovitost pri gradnji – odabir materijala i načina gradnje koji dugoročno doprinose štednji energije. Ova tema je izuzetno interesantna u cijelom svijetu, a mi samo dajemo mali doprinos globalnoj borbi za štednju energije i povećanje energetske učinkovitosti, kazao je novinarima Husarić, podsjetivši da je za građanstvo ulaz na sve sajamske aktivnosti besplatan.

U okviru Sajma turizma tokom tri dana trajanja ove manifestacije bit će upriličeni brojni sadržaji, prezentacije, degustacije i približavanje turističke ponude iz BiH, ali i petnaest zemalja Regiona. Voditeljica ovoga projekta, Dejana Smajlović, naglasila je da je intencija organizatora da se Sajmu turizma, koji se orgaizira u Skrenderiji po 35. put, pokuša vratiti stari sjaj i što veći broj sudionika: – Uvjereni smo da smo na dobrom putu, jer ove godine imamo značajno sudjelovanje turističkih organizacija i agencija iz Regije.

U programu imamo raznovsne sadržaje i dolazak na Sajam turizma, kako za turističke radnike, tako i za građanstvo, bit će zaista ispunjen, rekla je Dejana Smajlović. Učešće na Sajmu uzet će i brojni partneri, među kojima je i Udruženje turističkih agencija BiH, a kako je istakao predsjednik ovoga Udruženja Zoran Bibanović, drugoga dana Sajma bit će potpisan sa Udruženjem hotelijera i restoratera BiH tzv. Kodeks prava, koji će definirati pravila poslovanja tur-operatera sa hotelijerima i restoraterima.

Značajnu prezentaciju imat će i Turistička organizacija Turske. Sajamske manifestacije bit će otvorene 30. marta 2011. u 10.00 sati i trajat će do subote 2. aprila 2011. godine. Ulaz je slobodan.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.