e-Turizam.com
e-Turizam.com

BiH: U Sarajevu otvoren prvi turistički info terminal

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je danas na platou ispred BBI Centra pustio u rad prvi turistički info terminal. Gradonačelnik Behmen je istakao da je ovo prvi turistički digitalni vodič u BiH te je zahvalio svima koji su učestvovali na realizaciji ovog projekta.

“Želimo da turistički sadržaj putem ovog terminala bude dostupan, kako turistima, tako i građanima Sarajeva. Planiramo postavljanje terminala na još nekoliko lokacija u gradu, čime želimo još više obogatiti turističku ponudu našeg grada”, kazao je gradonačelnik Behmen. 

Turistički info terminal je prvi vanjski digitalni terminal u Bosni i Hercegovini, urađen prema savremenoj tehnologiji, a lokacija ispred BBI Centra je odabrana kao prva iz razloga izuzetne frekventnosti turista i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Ukupna vrijednost ovog info terminala je 25.535 KM. Grad Sarajevo je osigurao sredstva u iznosu od 13.000,00 KM, a projekt su finansijski podržali Ministarstvo okoliša i turizma FBiH u iznosu od 7.000 KM te Ministarstvo vanjskih poslova Italije putem NVO Oxfam Italia u iznosu od 5.535 KM. 

Fondacija Sarajevo Navigator je osigurala podatke za izradu softvera info terminala sa svim neophodnim informacijama za početak rada, a isti će svakako biti mjesečno ažurirani, ovisno o potrebama Grada i zahtjevima turista. 

Putem turističkog info terminala turisti će tehnologijom dodira na ekran (touch screen) moći dobiti sve informacije o gradu Sarajevu i turističkoj ponudi na jednom mjestu. 

Na ovaj način Grad Sarajevo, ne samo da prati savremena kretanja i trendove na turističkom tržištu, nego doprinosi i promociji turističkih potencijala grada, kao i informisanju i educiranju posjetitelja našeg grada, ali i naših građana, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.