e-Turizam.com

Trebinje postaje turistički simbol

Član Predsjedništva Bosna i Hercegovina Mladen Ivanić izjavio je da Trebinje postaje turistički simbol, prepoznatljiv po ljepoti grada i prirode, kao i po čuvenim vinima.

 

Ivanić je sinoć, nakon otvaranja Prvog trebinjskog “Eno-gastro festivala”, koji je organizovan pod njegovim pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Trebinja, naglasio da je Hercegovina, u kojoj se sve više ljudi bavi vinarstvom, i ovim skupom potvrdila svoj visoki rejting u proizvodnji vina, te da će ovdašnja vina i specifična hrana biti osnov koji će privlačiti sve više turista.

 

“Najveći doprinos koji svi skupa možemo dati jesu ovakve manifestacije, ali i značajnije prisustvo predstavnika međunarodnih institucija i ambasadora kojih je u ovom gradu sve više u posljednjih nekoliko godina, a sve to skupa doprinosi boljoj i pozitivnijoj slici Trebinja, koje bi, svima kojima je stalo do opšteg progresa, trebalo biti jedno od ključnih mjesta, ne samo u RS-u, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini”, rekao je Ivanić.

 

Otvaranju „Eno-gastro festivala“ prisustvovali su i ambasadori Hrvatske u BiH, Ivan del Vekio, Srbije Stanimir Vukićević i Crne Gore Milan Lakić, koji su ukazali na neophodnost saradnje zemalja regiona, posebno u oblasti turizma, dok je ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa potvrdio da se dobra vina iz Hercegovine izvoze i u Japan.

 

I ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je govorio o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine sa svijetom, te popularisanju njenih trurističkih destinacija kao što je Trebinje, a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je naglasio da su i Trebinje i čitava Hercegovina mjesta prepoznata po dobrim vinima i da će to potvrditi i ova manifestacija.

 

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević podsjetio je da grad posljednjih godina bilježi rekordne rezultate u oblasti turizma, a da su se vinari, koji su brend Trebinja bezbroj puta dokazali na mnogim evropskim i svjetskim festivalima vina.

 

Na ovoj eno-gastro smotri predstavilo se tridesetak restorana, hotela, vinarija i prehrambenih proizvođača iz Trebinja i Hercegovine.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.