e-Turizam.com
Vlasic

Skijaška sezona u Bosni i Hercegovini već počela

Skijaška sezona u Bosni i Hercegovini već je počela ovog vikenda, a staze su otvorene na Vlašiću i Kupresu, saopšteno je iz ova dva ski centra.

 

Na Vlašiću u subotu (28. novembra) u funkciju su stavljeni ski liftovi Babanovac i Markovac, te je na taj način ozvaničen početak ovogodišnje skijaške sezone. Trenutna visina snijega je 35 centimetara, a u naredna tri dana na ovoj planini očekuju nove padavine, odnosno još veći snježni prekrivač.

 

Prema saopštenju Ski centra Kupres, sezona u ovom skijalištu je otvorena u nedjelju, 29. novembra. Na stazama trenutno je 45 centimetara snijega.

 

“Prva četiri skijaša na četverosjedu i prva dva na dvosjedu dobili su cjelodnevni ski pass prvog dana skijanja, u nedjelju”, istakli su iz Ski centra Kupres.

 

I na Jahorini se nadaju da bi uskoro mogli otvoriti neke od staza, jer je već u funkciji sistem za vještačko osnježivanje. Visina prirodnog snijega za sada je 15 do 20 centimetara.

 

“Ukoliko temperature budu odgovarajuće i narednih dana Olimpijski centar Jahorina će učiniti maksimalne napore da proizvede vještački snijeg i stvori dobru podlogu za prirodni snijeg koji se očekuje narednih dana”, saopćeno je iz OC Jahorina.

 

Na Olimpijskoj planini Bjelašnica nadaju se da bi sezona i na ovoj planini mogla početi prije predviđenog otvaranja, odnosno “ukoliko bude dovoljno snijega u prvim danima decembra”.

 

Anadolija/e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.