e-Turizam.com
Turizam Bosne i Hercegovine

HDZ blokirao oporavak turizma u BiH i nanio štetu od više miliona KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije uspjelo postići saglasnost za odluku koja se ticala ulaska stranaca u BiH, potvrdila je novinarima ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković (SDA).

Pozvala je ministra Grubešu da objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV-a.

Ministri iz HDZ BiH ponovo su blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova misljenja je ministrica Turkovic.

Dodala je da je podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao prijedlog za koji je, također, interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države.

Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovini i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma kazala je ministrica Turkovic.

Ali, inat i optrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlanskih integracija.

Neka ministar Grubeša objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH kazala je ministrica Turkovic.

Ona je podržala sve tri sporne odluke koje su naknadno uvrštene u dnevni red današnje sjednice iako smatra da su one mogle biti drugačije formulirane, ali u odnosu na ono što će se njima dobiti i na ono što može biti izgubljeno smatra da je to bio pravilan postupak.

Kaže da se nije smjelo dogoditi da neki politički stav nadjača interes državljana BiH, dodajući da su dva ministra u Vijeću ministara glasali protiv dvije značajne odluke od kojih se jedna odnosi na turizam i znači gubitak od 200 miliona dolara.

– Ne razumijem kako neko može imati hrabrosti da zemlji, nakon pandemije, uskrati 200 miliona dolara. U isto vrijeme Albanija je svoja vrata otvorila turistima koji sada tamo mogu ići. Ovakva odluka dolazi nakon garancija aviokompanija koje su najavile dolazak 100.000 turista – mišljenja je Turković.

Pojasnila je i da postoji mogućnost da svi ti turisti slete na mostarski aerodrom kako bi doprinijeli razvoju tog dijela Bosne i Hercegovine.

Smatra da je sada očigledno da svi ne razmišljaju jednako što je vrlo poražavajuće za bh. šeficu diplomatije te je pozvala da određeni politički stavovi ne budu dominantni tokom donošenja važnih odluka na Vijeću ministara.

Državni ministri odbili su danas prihvatiti Odluku o vizama kojom bi se odobrio ulazak turista iz Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva bez viza, a radi se o odluci koja bi važila do 15. oktobra.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) kazao je da je njemu u interesu BiH i njenih građana, ali na sjednici Vijeća ministara nije glasao za Odluku o vizama pojašnjavajući to reciprocitetom odnosno činjenicom da bh. državljanima trebaju vize kada idu u Saudijsku Arabiju. Na pitanje da li su njegove odluke islamofobicne on je kazao da bilo kakva spekulacija o islamofobičnom ministru ili bilo čemu drugome ne dolazi u obzir jer se zna da Kraljevina Saudijska Arabija itekako pomaže BiH. Oni grade dio bolnice u Mostaru”, podvukao je Grubeša koji ne vidi razlog zašto državljani Saudijske Arabije kao i prije ne bi dolazili u BiH s vizama.

 

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije usvojen prijedlog da se državljanima Saudijske Arabije omogući bezvizni režim s BiH tokom turističke sezone.
Agencije, e-turizam.com

 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.