e-Turizam.com
Zastava Bosne i Hercegovine

CNN naveo 10 razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina turisticki raj

CNN naveo 10 razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Novinarka Jennifer Walker je za televizijsku kuću CNN navela deset razloga zbog kojih bi turisti trebali izabrati Bosnu i Hercegovinu kao svoju narednu destinaciju, javlja Anadolu Agency (AA). I dok je Hrvatska preplavljena turistima tokom ljetnih mjeseci, susjedna Bosna i Hercegovina vrlo često prođe nezapaženo.

“Mnogi su svjesni konflikta koji se dogodio ovdje tokom ’90-ih godina, ali 20 godina kasnije, zemlja je jedna od najuzbudljivijih evropskih destinacija”, navodeno je na web-stranici CNN-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Magaza - Agecija za digitalni marketing
Magaza – Agecija za digitalni marketing

Deset razloga zbog kojih svaki turista treba posjetiti ovu prelijepu zemlju:

1. Živahni glavni grad Sarajevo
Skoro tri četvrtine glavnog grada BiH Sarajeva uništeno je ili oštećeno granatama i mecima tokom rata, ali se nakon toga Sarajevo uspjelo vratiti i postati grad kakav je bio ranije. Historijski centar je mješavina Istoka i Zapada. Posjetioci mogu osjetiti Beč u jednom trenutku, a Istanbul u drugom. Osmansku prošlost Sarajeva turisti mogu osjetiti u uličicama na Baščaršiji dok se ostaci Austro-Ugarske prošlosti nalaze duž ulice Ferhadija. Iako su znakovi nedavne prošlosti, oštećeni zidovi i groblja na brdima oko grada, prisutni, Sarajevo je grad koji grli život.

Sarajevo

2. Nevjerovatna priroda
Putujući duž BiH, nemoguće je ne zaljubiti se u pejzaž.Stjenovite planine ispresijecane tirkizno plavim rijekama i vodopadima prekrivaju veći dio zemlje.

Prokoško jezero ...kao iz bajke...
3. Historijski gradovi
Iako je lako moguće provesti dane pa čak i sedmice istražujući Sarajevo, vrijedi izaći izvan glavnog grada i istražiti druge gradove. Mostar je jedan o najspektakularnijih gradova u BiH, s osmanskom arhitekturom i slavnim Starim mostom. Most je uništen u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993. godine, ali je obnovljen. Također vrijedi posjetiti u južni hercegovački grad Počitelj, koji je u blizini Hrvatske. Jajce je grad na sjeverozapadu BiH smješten na vrhu brda sa srednjevjekovnom tvrđavom kao krunom i vodopadom u podnožju.

Mostar

4. Topli i gostoprimljivi stanovnici
Uprkos strahotama rata koje su još uvijek svježe urezane u sjećanje, Bosanci će rado dočekati strance. Gosti koji borave kod bosanskih porodica će “biti natjerani” da jedu i piju kafu dok ne budu siti. Posjetioci će uvijek pronaći ljude koji su im spremni pomoći u bilo koje doba dana.

Bosanci

5. Bosanska kultura ispijanja kafe
Kafa, kahva, kava je kičma bh. društvenog života. Na prvi pogled, bosanska kafa podsjeća na tursku, ali lokalni stanovnici insistiraju da je potpuno drugačija. Novinarka CNN-a je u tekstu objasnila proces pravljena kahve i način posluživanja. Navodi kako Sarajevo ima bezbroj kafića gdje gosti mogu sjediti, odmarati i gledati kako svijet prolazi.

Bosanska kahva

6. Jeftinoća
Sarajevo je jedan od najjeftinijih evropskih glavnih gradova, a cijene izvan grada su još niže. Ručak može koštati manje od tri dolara. U poređenu sa susjednom Hrvatskom, čije cijene naginju Zapadnoj Evropi, BiH je smiješno jeftina.

Alta Shopping Centar

7. Odlično mjesto za kupovinu
Walker navodi kako BiH nudi sjajne prilike za kupovinu. Ne samo da su cijene niske u odnosu na ostatak Evrope, već je nivo ručnog rada fascinantan. Kao primjer navodi olovke na Baščaršiji izrađene od metaka iz opsade prije 20 godina.

Sarajevo suveniri- Bascarsija stari zanati


8. Etnička i religijska raznolikost
Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja poznata po trgovini i u skladu s tim dugom tradicijom raznolikosti. Danas gost može čuti zvuk ezana koji poziva na molitvu, a u pozadini crkvena zvone. U centru Sarajeva džamija, sinagoga, katolička i pravoslavna crkva su smještene u istom kvartu, isto tako je i u ostalim mjestima širom zemlje.

Bosanska Krupa
9. Zemlja avantura
CNN preporučuje Bosnu i Hercegovinu i kao zemlju avantura. Kamenite planine su fantastične ne samo za penjanje i planinarenje, već i za rafting, paraglajding i planinski biciklizam.

Volujak


10. Hrana
Od bureka, neodoljivih ćevapa do mesa s roštilja, bh. kuhinja je skromna ali zadovoljavajuća, a sastojci koji se koriste su svježi i domaći.

Bosanski cevapi - Sarajevo

Izvor: CNN, AA, Agencije, e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.