e-Turizam.com
Porast broja turista u Bosni i Hercegovini

101 savjet za putovanja

Ako planirate putovati diljem svijeta, možda ćete naletjeti na tešku odluku biranja destinacije Vašeg putovanja. Izbor destinacija i načina putovanja je velik, ali to je nešto s čim se možete pozabaviti danima ili sedmicama prije nego li donesete konačnu odluku.

1. Prije putovanja opskrbite se informacijama o odredištu. Iako je vćina zanimljivosti na internetu, većina će vam turističkih zajednica (ureda) gradova, zemalja kao i odredišta rado poslati besplatne prospekte i informacije.

2. Ukoliko na put planirate povesti kućnog ljubimca dobro se raspitajte o dozvoljenim sredstvima prijevoza, te smještaju u koji će ga primiti.

3. Prošećite internetom po turističkim agencijama kako biste prikupili što više informacija o željenom odredištu.

4. Turistov najveći neprijatelj može postati novi par cipela. Razgazite svaki par koji namjeravate ponijeti sobom. Vjerujte, nećete zažaliti.

5. Prije odlaska na put posjetite knjižnicu te se opskrbite knjigama, časopisima i kartama o izabranom odredištu kako biste pronašli svaku pojedinost. Ne zaboravite obići omiljenu videoteku i potražiti prigodni putopis.

6. Napravite vlastitu bazu podataka sakupljajući informacije kako o obližnjim izletištima, tako i o dalekim odredištima.

7. Poseban oprez potreban je uz pasoš/putovnicu. Ne spremajte je u kovčeg s odjećom. Pasos/putovnica je vrlo vrijedna i ukoliko vam je ukradu ili je izgubite odmah nazovite policiju ili najbližu ambasadu Bosne i Hercegovine. Dobra je ideja ponijeti fotokopije svih važnih dokumenata koje ne pohranjujte u blizini originala kako bi i u slučaju nestanka istih imali dokaz o državljanstvu.

8. Ukoliko putujete biciklom zatražite opotrebne informacije od raznih biciklističkih udruga.

9. Prije putovanja u stranu zemlju nije na odmet provjeriti njihove zakone o ulasku (vize i sl.).

10. Dobro je na put ponijeti račune od skupe tehničke robe poput fotografskog aparata, kamere, prijenosnog računala i sl. čak i ako su kupljeni prije polaska na put. Ukoliko ih nemate, moglo bi se dogoditi da vam prilikom prelaska granice pokušaju naplatiti carinu.

11. Bh. vozačka dozvola vrijedi u većini zemalja no ipak se preporučuje vađenje međunarodne vozačke dozvole u BIHAMK-u.

12. Zanima vas tečaj strane valute? Raspitajte se u banci ili pogledajte na internet stranici Centralne Banke Bosne i Hercegovine

13. Bilo da putujete sami ili u grupi ne zaboravite ponijeti sobom paket s užinom poput orašastih plodova, grožđica, mazivog sira, krekera i voća. Instant napici pomoći će vam kad osjetite potrebu za malim zalogajem.

14. Znate li razliku između neprekinutog i izravnog leta? Za vrijeme neprekinutog leta avion ne slijeće nigdje do odredišta, dok se izravna linija nekoliko puta zaustavlja, ali putnici ne mijenjaju avion.

15. Planirajte unaprijed! Što više znate o mjestu na koje putujete uspješniji će biti posjet. No ne zaboravite na spontanost!

16. Novac pretvorite u putničke čekove koje možete razmijeniti u bilo kojoj banci. Sa sobom nosite samo sitniš. Listu serijskih brojeva putničkih čekova pohranite na sigurno mjesto u slučaju da ih izgubite ili vam ih ukradu.

17. Prije puta posjetite liječnika i obavite sve potrebne specijalističke preglede. Isto tako posjetite bioterapeuta kako biste obavili četverodnevni tretman po metodi Zdenka Domančića za jačanje imuniteta.

18. Ukoliko nosite naočale na put ponesite dodatne naočale.

19. Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom putovanja je pakiranje prevelike količine odjeće.

20. Mali, lagani alarm za putovanje nije problem za nošenje, a može dobro doći. Možete ga nabaviti u namjenskim dućanima.

21. Prije pakiranja napravite listu stvari koje nosite. Tijekom putovanja ta vam lista može poslužiti za provjeru stvari te tako možete izbjeći gubljenje dragocjenih predmeta.

22. Dobro je ponijeti nekoliko plastičnih vrećica u koje ćete pohraniti prljavo donje rublje, vlažne ručnike te blatne cipele. Male torbe su kao stvorene za pohranjivanje kozmetičkog pribora i lijekova.

23. U prtljagu koju unosite u zrakoplov spakirajte sve neophodne predmete i lijekove u slučaju da se prtljaga izgubi.

24. Dobro je uvijek uza sebe imati mali notes i olovku kako biste mogli zapisati važne dojmove ili savjete te ih po povratku podijeliti s prijateljima koje to zanima.

25. Pokušajte u zračnu luku stići barem dva sata prije polijetanja, čak i ranije ako se radi o međunarodnom letu. Ponesite knjigu ili omiljeni časopis ili se zauzmite nečim zanimljivim (promatrajte putnike ili sl.). Tako će vam vrijeme brže proći i mirniji ćete krenuti na put.

26. Nakon što spakirate kovčege, nosite ih sobom nekoliko desetaka minuta po četvrti kako biste vidjeli jesu li vam preteški. Ukoliko da, ponovno pregledajte listu i izvadite nepotrebne stvari.

27. Kako bi izdržali dug i naporan let, noć prije se dobro naspavajte, odjenite udobnu odjeću koja se ne gužva i potpuno razgažene cipele. Dobro je nekoliko puta prošetati do kupaonice kako biste se umili i oprali zube. Tako ćete zadržati budnost, a o dobrobiti za cirkulaciju ne moramo ni pričati.

28. Ukoliko ste se odlučili za organizirano putovanje provjerite mogućnost povrata uplaćenog novca u slučaju otkaza puta. Morate znati što se događa (i koliko novaca ćete izgubiti) ukoliko se predomislite iz bilo kojeg razloga.

29. Kovčezi vam izgledaju pomalo otrcano? Očistite vanjsku stranu kožne torbe s odgovarajućim deterdžentom i premažite je nekim sredstvom za njegu. Platnenoj prtljazi dovoljno je malo deterdženta, vode i četka za pranje (pazite da je previše ne namočite) dok je za torbe od raznih vrsta PVC-a dovoljna mala količina vode i sredstva za čišćenje.

30. Raspitajte se kod nadležnog ministarstva i osiguravajućih društava o dodatnim zdravstvenim osiguranjima i pravima kad putujete van zemlje.

31. Prilikom određivanja potrebne količine novca za putovanje prvo uračunajte troškove prijevoza, smještaja i hrane. Tada pribrojite troškove poput kupovina, zabave, napojnica, pranja rublja, te provizija za promjenu novca u stranu valutu. I ne zaboravite da obično nenadani i neplanirani troškovi poremete sve planove.

32. Odjeća se malo izgužvala? Ponesite na put malu bočicu s raspršivačem, napunite ju vodom, pošpricajte odjeću i ostavite ju neko vrijeme da visi. Uglavnom pomogne.

33. Ne zaboravite da alkohol može uzrokovati dehidraciju tijekom leta kao i pospješiti jet lag. Pijte puno vode kako biste to spriječili.

34. Osigurajte sve vrijednosti koje morate ponijeti sobom prije polaska. Najbolje je ponijeti ono za čime nećete žaliti ako izgubite. Prave vrijednosti je najbolje ostaviti kod kuće.

35. Ne razmjenjujte više novca s putničkih čekova nego vam treba za kratko vrijeme. U slučaju da vas pokradu ili izgubite novčanik nećete biti na tolikom gubitku. A i kod prelaska u drugu zemlju nećete se morati zamarati s mijenjanjem u drugu valutu.

36. Napravite barem dvije kopije svih važnih dokumenata (uključujući putovnicu i kreditne kartice). Jednu kopiju nosite sa sobom, a drugu pohranite na sigurnom mjestu ili ostavite kod prijatelja ili obitelji.

37. Ukoliko planirate put van zemlje provjerite do kada vam vrijedi pasos i vrijedi li svo vrijeme puta.

38. Nije na odmet ponijeti sklopivi kišobran. Vrijeme je nepredvidivo i može vam, ukoliko niste pripremljeni, upropastiti putovanje.

39. Prilikom pakiranja, male predmete, poput dodatnih naočala, spakirajte u cipele. Cipele su obično krute i mogu zaštititi lomljive predmete.

40. Većina hotela ima određeno vrijeme do kojeg gost mora napustiti sobu. Kasniji odlasci mogu se ostvariti ukoliko to ranije dogovorite s upravom. Dobra je ideja dogovoriti ih prije dolaska, kako biste se osigurali od neželjenih dodatnih troškova.

41. Prilikom zamjene putničkih čekova uobičajena je naplata provizije. No neki autoklubovi i banke svojim je članovima ne naplaćuju. Dobro je i to provjeriti prije puta.

42. Dobro je u putnu torbu spakirati sitnice koje vam mogu spasiti put, poput gumica, male tube ljepila, sigurnosnih kopči, zavoja, spajalica i ljepljive trake. Zauzimaju malo prostora, a mogu dobro doći prilikom manjih kriznih stanja.

43. Uobičajena je zabluda da će vas putovanje preko priznatih putničkih agencija skuplje stajati. Ponekad je upravo suprotno. Dobar službenik agencije ili osoba koja je već putovala na to odredište može vas savjetovati o načinima uštede i posebnim popustima.

44. Prilikom pakiranja sve tekućine pohranite u plastične boce ili spremnike koje dobro zatvorite. Ne oslanjajte se na to da ćete spriječiti lom staklenih posuda omatajući ih odjećom.

45. Izbjegavajte duty free shopove na aerodromima. Cijene u njima su znatno više nego u dobrim robnim kućama.

46. Raspitajte se u hotelu o javnom prijevozu, smjerovima i cijenama.

47. Piknik je jedan od najboljih načina uštede za vrijeme putovanja, da ne govorimo o lijepim trenucima koje mogu pružiti.

48. Ranije liježite tri do četiri dana prije polaska na put. To će pomoći vašem tijelu da se pripremi na promjenu koja će uslijediti.

49. Nikada, ali baš nikada ne ostavljajte novac, vrijedne stvari ili pasoš/putovnicu bez nadzora.

50. Osobe s posebnim potrebama ne bi trebale odustati od putovanja. Avio kompanije, hoteli, kampovi kao i mnoge turističke atrakcije obično su dobro opremljene kako bi zadovoljile posebne potrebe tih putnika.

51. Obavezno kušajte jela lokalne kuhinje. U protivnom biste mogli provesti cijeli život jedući isključivo hamburgere i pečene krumpiriće, a to bi stvarno bila šteta. Dobar tek!

52. Ukoliko ste na organiziranom putovanju, a želite se izdvojiti iz grupe, ne ustručavajte se! No provjerite sigurnost područja i vratite se na vrijeme za planirane aktivnosti.

53. Niste puno putovali? Idealna vježba je posjet rodnom gradu ili proučavanje onog gdje živite. Pristupite mu kao potpunoj nepoznanici. Što biste napravili? Što posjetili? Gdje jeli i odsjeli?

54. Dobra je ideja spakirati „pribor za buđenje“. Neka uključuje omiljenu šalicu, žlicu, instant kavu ili čaj, zaslađivač, bjelilo za kavu te mali grijač za vodu. S tim priborom dan će vam početi ljepše.

55. Proučite zakone zemlje u koju putujete prije polaska kako ne bi došlo dio neugodnih iznenađenja. Potražite internet stranice o željenom odredištu, posjetite internet stranicu Ministarstva vanjskih poslova: www.mvp.gov.ba ili www.turist-x.com
56. Ukoliko na put nosite neophodne lijekove, ponesite sobom recept ili preporuku liječnika kako biste izbjegli neugodnosti prilikom carinskog pregleda.

57. Diktafon ili kamkoder mogu odlično poslužiti prilikom putovanja. Možete unaprijed snimiti zanimljivosti o odredištu ili snimati tijekom putovanja. Kvalitetni diktafon znatno je lakši od hrpe brošura i prospekata. Po povratku lijepo je čuti i vidjeti turističkog vodiča, zabavljače ili glazbenike koje ste sretali. Izbjegavajte nošenje teških tiskanih vodiča (radije napravite kopije važnijih stranica). Kad stignete na odredište ionako ćete naći pregršt informacija koje će vam pomoći kod odluke što posjetiti.

58. Zabavno je čitati putopise i uživati u prekrasnim fotografijama u prospektu. No ne zaboravite pročitati i ono pisano malim slovima kako biste saznali što vam se stvarno nudi. Neka vas ne zavedu marketinške smicalice.

59. Nije loše ponijeti sobom nekoliko čekova. Iako ih neće primati svugdje, neki dućani hoće i postići ćete bolju cijenu plaćajući njima nego kreditnim karticama.

60. Napojnice su uvijek problematične. Ukoliko niste sigurni pitajte! Napojnice lokalnim vodičima uglavnom su pokrivene na all-inclusive turama. Na dodatnim izletima ili razgledanjima uobičajeno je vozaču autobusa i vodiču dati napojnicu. Također je uobičajena za vođu puta na kraju putovanja, ukoliko je sve, naravno, bilo onako kako treba.

61. Pomaže ukoliko stvari pakirate i prepakiravate svaki put istim redoslijedom. Tako ćete tijekom kratkih zaustavljanja moći posegnuti u torbu točno za onim što trebate, a da se ne raspakiravate u cijelosti.

62. Spakirajte dio garderobe vašeg suputnika u svoju torbu, te neka on/ona napravi isto. Ukoliko dođe do gubitka prtljage, imat ćete što obući, dok se ne pronađe. Dobro je ponijeti nekoliko odjevnih predmeta i u ručnoj prtljazi koju unosite u avionu.

63. Ukoliko je moguće nabavite i ponesite sobom uređaje koji rade na solarnu energiju. Baterije su teške i često ih treba zamijeniti u trenucima kada nam to najmanje odgovara.

64. Raspitajte se o jelima koja vam omogućavaju da lakše podnesete let avionom, kao i o jet lagu.

65. Kopiju plana puta ostavite prijateljima, rođacima, susjedima ili suradnicima. Možda će vas trebati.

66. Unaprijed se raspitajte koga zvati ukoliko vam ukradu ili izgubite kreditnu karticu ili čekove.

67. Ukoliko odsjedate u hotelu ili motelu, raspitajte se postoji li sef u koji možete pohraniti sve vrijednosti koje ste ponijeli.

68. Ne zaboravite u ručnu prtljagu spakirati vestu da vam bude pri ruci ukoliko za vrijeme leta bude hladno, a što se često događa. Zamolite stjuardesu aviona deku i jastuk čim se smjestite.

69. Ukoliko na putovanju planirate dosta kupovati, obavezno na put ponesite tanku platnenu torbu. Na povratku kući svu kupovinu spakirajte u tu torbu. To će ubrzati pregled na carini.

70. Nije na odmet zapisati brojeve kreditnih kartica, telefonske brojeve i podatke iz važećih dokumenata te ih uvijek imati sa sobom.

71. Jeste li razmišljali o paketu za prvu pomoć za vrijeme putovanja? Obavezno spakirajte ulje od češnjaka, aspirin ili slični lijek, malo pakiranje hydrogen peroxida, te vodu, zubni konac i gazu.

72. Vodite bilješke o svemu što ste kupili. Zapišite iznose kako u valuti mjesta boravka, tako i u vlastitoj. Osim što ćete imati odlični uvid u troškove, pomoći će vam i pri ispunjavanju obrazaca na carini.

73. Prije negoli nazovete iz hotela u inozemstvo, raspitajte se o njihovim naknadama budući da cijena impulsa može biti višestruko veća od redovne. Također potražite i pre-paid kartice koje vam pružaju velike pogodnosti prilikom telefoniranja u inozemstvo.

74. Nikada nemojte smetnuti s uma staru poslovicu izletnika: “Nemoj stajati ako možeš sjesti, nemoj sjediti ako možeš leći i nikada ne propusti priliku otići na zahod”.

75. Opskrbite se dovoljnom količinom usitnjenog novca za napojnice čim dođete u stranu zemlju. Tako neće biti prisiljeni dati prevelike napojnice samo zato što nemate sitnoga.

76. Ne štedite preskačući obroke. Razgledavanje zahtijeva dosta energije.

77. Ukoliko ste na posebnoj dijeti ili iz vjerskih razloga ne jedete određena jela, obavijestite o tome putničku agenciju, avio kompaniju ili tour operatora unaprijed. Većina njih će vam bez problema osigurati odgovarajuće obroke.

78. Radno vrijeme muzeja i trgovina provjerite unaprijed, kako se ne biste razočarali. Također se raspitajte o posebnim blagdanima.

79. Odvojite vrijeme za posjete posebnim mjestima, posebnom dućanu, skrivenom kafiću. Nemojte unaprijed isplanirati vrijeme do u zadnju sekundu.

80. Švicarski nožić može riješiti mnoge probleme. Lagan je i praktičan za nošenje… Možda ćete ga na ulazu u neki objekt morati pokazati osiguranju, no vrijedan je truda. Ipak, ne zaboravite da ga ne smijete imati u ručnoj prtljazi prilikom ulaska u avion, već sam u prtljaci predanoj na prijevoz.

81. Sklopiva čaša vrijedi zlata kad se želite napiti vode iz nekog hidranta ili slavine. Takve su čaše vrlo jeftine i lagane za nošenje.

82. Na godišnjem odmoru radite što vam je volja. Ukoliko biste radije promatrali druge kako se bave sportom, nego sami sudjelovali, zašto ne? Možete raditi bilo što, ili jednostavno ne raditi ništa. To je vaš odmor.

83. Ponesite na put rezervni set baterija za foto aparat, kameru, radio i sl. Nećete uvijek biti u mogućnosti kupiti ih, te je velika vjerojatnost da će biti puno skuplje.

84. Nemojte se ponijeti za osjećajem da morate iskoristiti svaki trenutak kako biste opravdali cijenu aranžmana. Ako niste raspoloženi za dodatni izlet, jednostavno se opustite i uživajte u odmaranju.

85. Dobra je ideja sa sobom ponijeti zapisan naziv, adresu i telefonski broj hotela u kojem odsjedate. Prilikom prijavljivanja jednostavno zatražite posjetnicu. Dobro će doći ukoliko se izgubite.

86. Kupujete poklone? Napravite spisak ljudi kojima želite nešto kupiti prije odlaska na put. Kako kupite koji poklon, obilježite kvačicom pored imena.

87. Odlazite na krstarenje? Posjetite stranice Cruise & Ferry Centra www.cruise-ferry-center.com

88. Prihvatite običaje zemlje koju ste posjetili. U nekim krajevima, usred dana sve se umiruje zbog duge sieste, a večera je vrlo kasno. Povedite se za tim! Dio odmora je bijeg od svakodnevnih rutina. I zapamtite. Vi ste u njihovoj zemlji!

89. Ukoliko imate polaroid kameru obavezno je ponesite. Pogotovo ako odlazite u nerazvijene krajeve. Fotografija često otvara vrata i srca lokalnih stanovnika.

90. Ne brinite se zbog davanja napojnica. Ukoliko vas netko zaista zadovolji svojom uslugom, nagradite ga. Ukoliko niste, ne dajte ništa. Jednostavno, zar ne?

91. Raspitajte se o vremenskim prilikama zemlje u koju putujete. Najbolje se pripremiti i ponijeti jeftinu, laganu kišnu kabanicu.

92. U ručnoj torbi uvijek imajte toaletni papir. Lagan je i ne smeta. Nije na odmet ponijeti i higijenske prekrivače za zahodske daske.

93. Provjerite datume praznika zemalja koje namjeravate posjetiti. O njima često ovisi koji će vam objekti i priredbe biti dostupni.

94. Ukoliko putujete avionom tražite sjedalo dalje od kuhinje i zahoda. Ukoliko putujete s još jednom osobom rezervirajte mjesto do prozora i ono do prolaza u odjljcima s tri sjedala. Rijetko će tko odabrati središnje sjedalo, osim ukoliko let nije popunjen, a i tada ćete se lako zamijeniti za mjesto s trećom osobom.

95. Nabavite podatke o državnom i lokalnom turističkom uredu mjesta u koje putujete. Pišite im dovoljno ranije prije vašeg dolaska kako bi vam na vrijeme mogli poslati informacije o lokaciji.

96. Nije na odmet ponijeti sa sobom plastičnu bocu. Napunite je vodom, sokom, ledenim čajem ili već prema izboru, te je nosite posvuda u ručnoj torbici.

97. Zapakirane sjemenke cvijeća koje ste ponijeli od kuće mogu biti odličan poklon stranom prijatelju. Lagani su za nošenje i ne zauzimaju mnogo mjesta, a čine i divan suvenir. Ukoliko ih kupite na putu, zasadite ih na povratku kako bi vas uvijek podsjećali na to divno putovanje.

98. Uvijek unaprijed provjerite količinu prtljage koju možete ponijeti. avionii, vozovi, autobusi – svi imaju pravila o veličini i količini prtljage. Pravovremenom informacijom možete uštedjeti novce, ali i mnoge neugodnosti.

99. Provjerite ručke i zatvarače na torbama na vrijeme. Uobičajeno je da isti popucaju kada ih najviše trebate.

100. Putovanje zahtijeva strpljenje, pozitivan stav te mogućnost smijanja nevoljama. Ukoliko se ne možete opustiti i uživati u nepredviđenom, nemojte niti kretati na put. Sve može biti jako neugodno iskustvo, ukoliko se tako postavite. I obratno, naravno!

101. Učinite to! Ne odlažite! Otputujte i uživajte!

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.