e-Turizam.com

VIDEO National Geographic: Vodopad Štrbački buk jedno je od netaknutih obilježja rijeke Une

Štrbački buk, jedan od najljepših vodopada u ovom dijelu Evrope, a koji se nalazi na rijeci Uni, osvanuo je u selekciji National Geographica.

Naime, na oficijelnom Instagram profilu jednog od najutjecajnijih magazina u svijetu koji se bave promocijom zaštite, vrijednosti i očuvanja svjetskih prirodnih i drugih bogatstava, danas se našao i video o ovom biseru iz Krajine.

Da Bosna i Hercegovina posjeduje ogromna prirodna bogatstva to nikada nije bilo sporno. Međutim, da bismo to ozbiljno shvatili, počesto nam drugi moraju ukazati.

Svjetski poznati National Geographic danas je na svom zvaničnom Instagram profilu objavio video sa kratkom posvetom o vodopadu Štrbački buk.

“Vodopad Štrbački buk jedno je od netaknutih obilježja rijeke Une koja teče između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Proljetni slapovi i čista voda samo su jedan dio Nacionalnog parka Una, osnovanog 2006. godine”, naveli su iz National Geographica, a objava do ovog trenutka ima preko 1 000 000 pregleda.

Inače, Štrbački buk je 24 metara visok vodopad na rijeci Uni u blizini bihaćkih naselja Kulen Vakuf i Orašac, a nalazi se u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom. Štrbački buk, ustvari, čini nekoliko vodopada, a jedan drugom su u neposrednoj blizini.

Ti prirodni vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.