e-Turizam.com
Porto Montenegro

Crna gora: Strani investitori grade luksuzna turistička naselja

Iako znatno manja od država regije, Crna Gora je prošle godine privukla neto investicije od više od 350 miliona eura.

Šesti festival investicija i nekretnina u Crnoj Gori okupio je predstavnike kompanija koje grade luksuzna turistička naselja u toj državi.

Za crnogorsku vladu, strane investicije su značajan faktor punjenja budžeta države.

Kakva je njihova budućnost, istraživala je Milica Marinović.

Sajam investicija je mjesto na kome se u Crnoj Gori prodaje luksuz. Upravo to nudi Porto Montenegro, elitno naselje sa marinom na Tivatskoj obali.

Investicija Azerbejdžana

U sezoni zapošljava 800 ljudi, a u gradnju je do sada uloženo 360 miliona eura.

Za kanadskog investitora, Crna Gora je vrijedna tog novca.

“Mala ali vrlo praktična, sa drugim najdubljim kanjonom u svijetu nakon kanjona u Arizoni, sa posljednjom prašumom u Evropi na Biogradskoj Gori, to su kupci koje to interesuje, oni su malo zasićeni Monaka, Saint-Tropeza ili Cannesa i žele nešto treće, nešto novo“, kazao je Danilo Kalezić.

Nešto novo moći će da vide i posjetioci 250 miliona eura vrijednog kompleksa u Kumboru, investiciji države Azerbejdžan na kojoj se uveliko radi.

“One and Only Resort bit će prvi takav u Evropi. To označava našu pažnju i viziju koju dijelimo sa Vladom ove zemlje da postavimo Crnu Goru kao jednu od najluksuznijih destinacija na svijetu“, kazao je predstavnik One and Only Resorta, Rashad Aliyev.

Ovdje niko ne priča o finansijskoj krizi, već samo o šansama.

Investitori tvrde da se tržište nekretnina vraća u normalu.

Iako znatno manja od država regije, Crna Gora je prošle godine privukla neto investicije više od 350 miliona eura, što je 570 eura po glavi stanovnika.

“Koliko su strane investicije važne za ovu državu najbolje govori podatak da je u proteklih 10 godina njihovo učešće u bruto društvenom proizvodu Crne Gore iznosilo između 18-19%, dakle gotovo petinu BDP-a“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Milica Marinović.

Strane investicije

U crnogorskoj Vladi su optimistični.

Iako se i dalje oslanjaju na strane investicije, tvrde da će ova država u narednim godinama biti jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

“Bez obzira na prepreke sa kojima se suočavaju na centralnom i lokalnom nivou i pojedine opstrukcije veliki investitori nastavljaju da nam ukazuju povjerenje, investiraju značajna sredstva u započete i nove projekte. Investicije su osnov našeg razvojnog modela i približavanja nivou razvijenosti EU. Sada smo na nivou 40% evropskog prosjeka“, zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović.

Plan države je da do 2017. postigne ekonomski rast od 4 posto. Svjetska banka ipak, predviđa jedan procenat manje.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.