e-Turizam.com
Pocitelj

VIDEO: Pogledajte Počitelj u prelijepom videu koji ga promoviše u najljepšem izdanju

Mnogim prirodnim i kultuno-historijskim bogatstvima u Bosni i Hercegovini nedostaje pravih i modernih načina turističke promocije. Počitelj je ovih dana dobio zanimljiv promo video, kao pokušaj da se vizualno dočara sva ljepota ovog hercegovačkog bisera, kojeg iz godine u godine posjećuje sve više turista .

Autor ovog videa Kemal Bitanga kaže kako je Počitelju nedostajao sličan promotivni materijal.

“Odlučili smo da ga prezentiramo na što ljepši način.
Počitelj kao pravi biser Hercegovine i želimo ga učiniti zanimljivim kako za strane turiste, tako i za građane Bosne i Hercegovine”, izjavio je Bitanga.

Počitelj je jedinstveni arhitektonski turistički dragulj, grad tvrđava u donjem toku rijeke Neretve, na sjeveru općine Čapljina. Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-vu listu. Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju. Izuzev izvanredne orijentalne arhitekture i osmanlijskog „štiha“, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

Umjetnici iz cijeloga svijeta dolaze ovamo kako bi stvarali, a slikaju između ostalog i sjajne crvene narove i smokve koje u izobilju rastu po brdima oko Počitelja. Hadži-Alijina džamija, Sisman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća su rekonstruisane i svi ovi objekti su otvoreni za posjetioce. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.

Izvor: Agencije, e-turizam.com
Foto: Hercegovina.travel
Video: Kemal Bitanga

Ocijenite ovaj članak

[ratings]

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.