e-Turizam.com
Sarajevo

“Guardian” uvrstio Sarajevo na listu divnih evropskih gradova

 

Ugledni britanski list “Guardian” donosi listu divnih evropskih gradova na kojoj se nisu našle neke od najvećih metropola. Na ovoj listi ljupkih gradova se našlo i Sarajevo, koje za sve one koji vole otkrivati novo i drugačije postaje logičan izbor.

 

U tekstu se navodi kako je Sarajevo, koje je nedavno obilježilo dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, obojeno historijom koja uključuje i početak Prvog svjetskog rata.

 

„Grad koji se često poredi sa Istanbulom, je lijep sa puno različitosti, kaldrmisanim uličicama koje čekaju da budu istražene, te nude obilje kafića i restorana u kojima se može polako ispijati kafa ili uživati u domaćem bureku“, navodi list Guardian.

 

Kako bi na što bolji način pojmili šta se događalo gradu za vrijeme opsade, posjetiteljima se preporučuje da posjete Tunel spasa koji je bio jedina slamka spasa za vrijeme rata, kao i Galeriju 11/07/95 koja objašnjava tragediju Srebrenice, prenose agencije.

 

Kreativna strana grada predstavljena je kroz ambicioznu zbirku savremene umjetnosti Ars Aevi, kao i neke od manjih galerija, poput Duplex100m2.

 

Osim bh. prijestolnice, tu su još dva glavna grada: Valetta (Malta) i Tallin (Estonija). Ostalih sedam na listi su manji, ali itekako atraktivni gradovi kao prava poslastica za turističke hodočasnike: Dubrovnik, Wrocław, Marseille, Girona, Bologna, Brno i Gratz.

Izvor: vijesti.ba

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.