e-Turizam.com

16 miliona KM za izgradnju šestosjeda na Bjelašnici

Na idejni projekt izgradnje novog vertikalnog transporta – žičare na Bjelašnici Vlada Kantona Sarajevo danas je dala zeleno svjetlo, što znači da će se u narednoj godini nastojati obezbijediti povoljna kreditna sredstva u procjeni od oko 16 miliona KM te otpočeti njegova realizacija.

 

 

Na trasi sadašnjeg trosjeda, prema Idejnom projektu kojeg je za potrebe ZOI ’84 izradila IPSA, izgradio bi se šestosjed što bi značajno povećalo kapacitet i brzinu transporta turista kako je i predviđeno u dugoročnoj strategiji razvoja skijaškog centra na Bjelašnici.

 

 

Izgradnja šestosjeda podrazumijeva obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici na Babinom Dolu do Međustanice, što predstavlja udaljenost od 600 metara. Kapacitet žičare je 2500 osoba na sat i sa planiranom brzinom, vožnja od početne stanice do izlazne tačke trajala bi oko sedam minuta.

 

 

Kako je projektom predviđeno, građenje bi se vršilo prema najnovijim tehničko– tehnološkim rješenjima koja nude maksimalnu sigurnost korisnicima, a uz estetsku uklopljenost u ambijent bili bi zadovoljeni svi evropski ekološki standardi.

 

 

Izgradnjom novog vertikalnog transporta bi se omogućila poboljšana ponuda zimsko – skijaške sezone, razvoj zimskog sportsko – rekreacionog centra do nivoa koji zadovoljava svjetske takmičarske standarde, te povećanje sportskog značaja i turističke ponude Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u cjelosti, kao i za potrebe EYOF-a 2019. godine, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

 

 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.