e-Turizam.com
e-Turizam.com

Ekonomija smisla

« Back to Glossary Index

Nove dimenzije stvaranja vrijednosti izvan razmišljanja o rastu i maksimiziranju profita dolaze u prvi plan: društvena dodana vrijednost, održivost, sretni zaposlenici, društveni napredak. Kompanije koje žele biti uspješne u vremenima koja su sve kritičnija prema rastu moraju same živjeti i promovirati te nove vrijednosti ekonomije smisla.

 

U ekonomskom diskursu, ekonomija smisla se opisuje kao nova ekonomska era nakon informacione tehnologije. Kompanije treba da promovišu ulaganja u ekonomski i društveno relevantne vrijednosti, da se fokusiraju na etiku i održivost i da u centar svojih aktivnosti stavljaju smisao, a ne profit.

 

Izraz „Ekonomija smisla“ prvi je koristio Aaron Hurst, izvršni direktor Taproot fondacije, najveće neprofitne konsultantske firme u Sjedinjenim Americkim Državama (USA). Ekonomija smisla u značenju je krovni pojam koji sažima različite pristupe novom ekonomskom obliku. To uključuje pojmove kao što su Next Economy i ekonomija nakon rasta. Ekonomija dijeljenja (Sharing Economy), pametna ekonomija (Smart Economy) i cirkularna ekonomija su izraz ovog pokreta održivog poslovanja.

 

Izvor: Zukunftsinstitut, 2021, 

Kaufmännischer Verband Schweiz, 2023, e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.