e-Turizam.com
Big Data - e-Turizam.com - Veliki podaci

Big Data

« Back to Glossary Index

Podaci su novo zlato. Više nije dovoljno znati šta kupci žele u tom trenutku. Da bi bile spremne, kompanije moraju znati šta će kupci htjeti/ željeti sutra.

Pojam Big Data (veliki podaci) opisuje količine podataka koje su toliko velike, složene, brzo se kreću i ponekad samo loše strukturirane da se ne mogu obraditi klasičnim metodama obrade podataka zasnovanim na npr. SQL bazama podataka. Metode analize, koje ipak pronalaze korelacije iz ovih vrlo velikih nestrukturiranih količina podataka i obično ih prikazuju grafički, sažete su pod pojmom analitika velikih podataka ili prediktivna analitika. 

 

Analizom stotina miliona dokumenata, slika i video zapisa, informacija društvenih medija, personalizovanih korisničkih podataka, tehničkih senzorskih podataka, zdravstvenih podataka, itd., mogu se prepoznati i procijeniti veze koje su ranije bile nepoznate. Na taj način stječete nova naučna ili tehnička znanja, stječete uvid u novonastale društvene trendove, bolje razumijete kupce i tržišta ili možete dizajnirati bolje modele turističke marketinške promocije.

 

Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.