e-Turizam.com
Srebrenik Gradina

U bajkovitom prizoru iz Starog grada Srebrenika uživao je i Stjepan II Kotromanić

Stari grad Srebrenik, mjesto čiji su ostaci danas vezani za tvrđavu Gradina jedan je od najstarijih srednjovjekovnih bosanskih gradova.

Spominje se davne 1333. godine, kada je tadašnji bosanski vladar, ban Stjepan II Kotromanić potpisao povelju sa Dubrovačkom Republikom o iznajmljivanju Stona, Pelješca i još nekih dijelova Dubrovačke Republike.

Nepristupačnost tvrđave odolijevala je naletima brojnih armija tog vremena.

Stari grad je podignut na stijeni koja se izdiže iznad okolnih naselja u visini od oko 50 do 70 metara. Visinska razlika između najniže i najviše tačke na kojoj se nalazi kula je oko 13 metara.

Srebrenička “Gradina” jedna je od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini, a bila je dom bosanskog bana Stjepana II Kotromanića sve do njegove smrti 1353. godine.

Historičar i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Edin Mutapčić u razgovoru sa novinarom Agencije Anadolija podsjetio je na međudržavni ugovor između tadašnje srednjovjekovne bosanske države, čiji predstavnik je ban Stjepan II Kontromanić i Dubrovačke Republike sa druge strane.

Značajno mjesto

“Sama činjenica da se ovdje odvijaju međudržavni pregovori govori nam da je ovaj grad imao značajno mjesto u hijerarhiji gradova srednjovjekovne bosanske države”, pojasnio je Mutapčić.

Kako kaže, u zimu 1333. godine u tvrđavi je boravila vladarska porodica, a Dubrovčani su čak zabilježili da se tom prilikom u tvrđavi rodio i banov sin.

Za tvrđavu u Srebreniku veže se i jedan važan historijski događaj, kada je na prostore srednjovjekovne Bosne krenuo mađarski kralj Lajoš.

“On je ovdje, upravo pod Srebrenikom, doživio jedan težak poraz i ono što je vrlo specifično je to da je tom prilikom, ne znamo da li je bilo u bijegu ili nekim drugim okolnostima, izgubljen ugarski državni pečat”, ispričao je Mutapčić.

Pojašnjava da je gubitak državnog pečata u srednjem vijeku značilo potrebu verifikacije svih onih ugovora koji su ovjereni tim pečatom.

Srebrenik je u srednjem vijeku imao značajnu stratešku ulogu.

“Srebrenik je već 1408. godine postao značajno ugarsko uporište te će pod njihovom kontrolom biti do 1443. godine. Sudbina grada će se 1464. godine vezati za Mađare, koji preuzimaju upravu od Osmanlija koji su se tu zadržali samo godinu dana”, rekao je Mutapčić govoreći o historiji Starog grada Srebrenik.

Prvi osmanski defteri, knjige, zatiču u Srebreniku, pored varoši grada Srebrenika, još jednu gradsku mahalu.

“Od samog početka, unutar zidina grada Srebrenika razvija se život zajedno sa džamijom koja je bila u sastavu Tvrđave”, pojašnjava profesor Mutapčić.

Dodaje da “ovaj grad živi u nekom drugom, orijentalnom ambijentu od 1518., 1519. godine kada dolazi pod osmansku upravu”.

Najočuvaniji srednjovjekovni grad

Unutar tvrđave postojala je i džamija koja će biti tamo sve do sredine 19. stoljeća, međutim, Stari grad Srebrenik gubi svoju stratešku ulogu koju je imao tokom minulih stoljeća.

“Danas, u 21. stoljeću, ovo je najočuvaniji srednjovjekovni grad u Bosni, najočuvaniji primjerak arhitekture toga doba”, pojasnio je Mutapčić.

Govoreći o graditeljima Starog grada Srebrenika Mutapčić pojašnjava da on nikada nije doživio arheološka iskopavanja.

“Ona su ta koja bi trebala da daju odgovor na graditelje Srebrenika. Treba reći da je ovdje pronađen i rimski novac, keramika koja se može svrstati u neki raniji period”, kazao je Mutapčić za AA.

Stari grad Srebrenik se sastoji iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa četiri kule i omanjim dvorcem. Donji Grad čini ulazna kvadratna četvorostrana kula-kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem. Odatle se pored zaobljene četvorostrane kule stiže do platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule vode kamene stepenice do kapije Gornjeg Grada odnosno Srebreničke citadele. U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule-kapije smješten veliki okrugli četvorostrani Donžon.

Gradina je iznimno stara, a zaštitnim zidovima se ne može precizno odrediti starost. Sa najviše kule se pruža bajkovit pogled na plodnu dolinu, naizgled beskrajnu. S druge strane dvorca Gradine, kao vjerni saputnik, je planina Ozren, a u uskom zagrljaju obronaka Majevice mirno stoji ušuškani grad Srebrenik.

Tvrđava se poput zaštitnika uzdiže iznad Srebrenika i pruža širok pogled na čitav grad.
Izvor: Anadolija

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.