e-Turizam.com
Maldivi by David Mark - Pixabay

USAID pokreće Projekt razvoja održivog turizma

Ponedjeljak, 25. januar, 2021 SARAJEVO, Bosna i Hercegovina

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je novi petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, vrijedan 20 miliona američkih dolara, koji će zemlju pripremiti za put prema turističkoj destinaciji svjetske klase u postpandemijskom dobu. USAID-ov Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam) pomoći će jačanju ekonomije kroz unapređenje poslovnog okruženja, jačanje kvaliteta turističkih usluga, povećanje pristupa finansiranju za turistički sektor, te snažnijem marketingu zemlje prema međunarodnim turističkim tržištima.

 

USAID Turizam bit će implementiran u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, te Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske. “Trebamo težiti ka maksimiziranju potencijala turističke industrije kako bismo stvorili nova radna mjesta i dali zaista značajan i održiv doprinos ekonomskom razvoju,” rekao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Eric G. Nelson, u uvodnom govoru ovog dvodnevnog događaja: “Nastavit ćemo stvarati mogućnosti za ostvarivanje prihoda za građane Bosne i Hercegovine, posebno u ruralnim područjima, i štititi prirodno i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Naše intervencije će također poboljšati konkurentnost sistema.”

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, je naglasio da je turizam ekonomski pokretač s potencijalom za razvoj ruralnih područja BiH: „Nažalost, pandemija COVID-19 u potpunosti je preokrenula trend rasta turizma u BiH, a povratak na nivo ostvaren prije krize još uvijek nije postignut, uprkos nastojanjima nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da daju svoj doprinos ublažavanju negativnih utjecaja pandemije na turistički sektor,“ rekao je Košarac i dodao: „Međutim, u trenutnoj krizi moramo prepoznati priliku i uz pomoć međunarodnih partnera stvoriti veće i sveobuhvatnije izglede za promociju turističkog potencijala zemlje među putnicima i investitorima, kako bismo SAOPŠTENJE ZA JAVNOST se bolje pozicionirali na međunarodnom tržištu, povećali prihode i sačuvali postojeća i stvorili nova radna mjesta.”

 

USAID Turizam pokrenut je s ciljem podsticanja dalekosežnog ekonomskog razvoja potaknutog turizmom, koji će biti ostvaren korištenjem bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Projekt će podržati oporavak turističke industrije u Bosni i Hercegovini od negativnih utjecaja pandemije COVID-19 i postaviti je na snažnu putanju rasta ka održivoj ekonomiji turizma.

 

Između ostalih očekivanih rezultata, USAID Turizam će povećati prihode od turizma i broj rezervacija hotelskog smještaja; ojačati konkurentnost zemlje kao turističke destinacije; potaknuti više od 40 miliona dolara privatnih investicija; stvoriti više od 3.000 novih radnih mjesta povezanih s turizmom; i proširiti pristup tržištu za lokalne poljoprivredne proizvode.

 

Tijekom 2021. godine USAIDi BiH obilježavaju 25 godina partnerstva. Do danas je američka vlada, prije svega putem USAID-a, pružila pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

 

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade da zaustavi ekstremno siromaštvo i promovira otporna, demokratska društva. Za više informacija o USAID-u i njegovim programima, posjetite www.usaid.gov 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.