e-Turizam.com
e-Turizam.com

Semantic Web Technology – tehnologija semantičkog weba

« Back to Glossary Index

Semantic Web Technology- Tehnologija semantičkog weba – Tim Berners-Lee, direktor konzorcijuma World Wide Web, nazvao je budućnost sadašnjeg WWW-a „semantičkim vebom“ – proširenom mrežom mašinski čitljivih informacija i automatizovanih usluga koje se protežu daleko izvan trenutnih mogućnosti. Eksplicitno predstavljanje semantike u osnovi podataka, programa, stranica i drugih Web resursa, omogućit će Web zasnovan na znanju koji pruža kvalitativno novi nivo usluge.

Automatizirane usluge će poboljšati svoj kapacitet da pomognu ljudima u postizanju njihovih ciljeva tako što će “razumjeti” više sadržaja na webu, i na taj način omogućiti preciznije filtriranje, kategorizaciju i pretragu izvora informacija. Ovaj proces će na kraju dovesti do sistema sa izuzetno dobrim znanjem koji sadrži različite specijalizovane usluge zaključivanja. Ove usluge će nas podržati u gotovo svim aspektima našeg svakodnevnog života – čineći pristup informacijama sveobuhvatnijim i neophodnim, kao što je pristup električnoj energiji danas.

Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.