e-Turizam.com
NTF - Nezamjenjivi token

Non-Fungible Token (NFT) – ​Nezamjenjivi token 

« Back to Glossary Index

Šta je Non-Fungible Token (NFT) – ​Nezamjenjivi token?

Token je digitalizovani oblik sredstva. Token stoga ima određenu vrijednost ili određenu funkciju. U isto vrijeme, međutim, stvarna imovina kao što su nekretnine ili muzička prava također se mogu tokenizirati prepisivanjem povezanih prava i obaveza na tokenu. To znači da je vlasništvo digitalno mapirano i stoga se njime može trgovati. Token može biti i zamjenjiv (zamjenjiv) i nezamjenjiv (nezamjenjiv). U osnovi, “nerazmjenjivo” u ovom smislu samo znači da je to jedinstveno digitalno sredstvo koje se ne može zamijeniti jedno za drugo.

Nezamjenjivi tokeni (NFT) su kriptografska sredstva na blockchainu s jedinstvenim identifikacijskim kodovima i metapodacima koji ih međusobno razlikuju. Za razliku od kriptovaluta, njima se ne može trgovati ili razmjenjivati ​​u ekvivalentu.

Situacija je drugačija sa bitcoinima, na primjer: bitcoini se mogu mijenjati po volji jer uvijek imaju istu vrijednost. Isto je i sa gotovinom: novčanica od deset eura ima istu vrijednost kao druga novčanica od deset eura. Nezamjenjivi tokeni, s druge strane, mogu se uporediti s umjetničkim objektima kao što su slike. One imaju individualnu vrijednost. Kada ih zamijenite jedno za drugo, obično ne dobijete istu vrijednost koju prenosite.

 

Izvor: 

Investopedia.com 

https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.nft-was-ist-das-mhsd.386bd7ac-2e41-461d-b726-cd5a6f0d2096.html


Photo 241733088 / Nft © Denisismagilov | Dreamstime.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.